Planera begravning

Det är mycket som ska ordnas och mycket att tänka på när man planerar begravning. För att underlätta för er har vi här i begravningsplaneraren tagit upp ett antal punkter som man ska ta ställning till.

Ni kan tänka igenom hemma eller så går vi igenom allting när vi träffas och om ni har frågor får ni möjlighet att ställa dem.

Plats för begravning – Boka ceremoni i kyrka eller kapell eller på annan plats.

Tidpunkt för begravning – Enligt lag ska begravning ske inom 30 dagar från dödsfallet räknat.

Officiant – Prästen är officiant vid kyrklig begravning läs mer här. Vid borgerlig begravning har man ofta en professionell officiant, läs mer här. 

Minnesstund – Samling efter begravningsceremoni med förtäring på restaurang, hyrd lokal, församlingshem, hemma eller på annan plats. Vi hjälper er att boka.

Dödsannons – Vilka tidningar och vilken dag. Hur man vill ha den utformad, se publicerade annonser här

Sång och musik – Vid kyrkliga begravningar ingår en organist som spelar orgel. Vid borgerliga begravningar kan vi boka organist mot en kostnad. Ofta finns tillgång till musikanläggning. Solist kan vi hjälpa till att ordna.

Kista – Se vårt urval av kistor här

Urna – Urna behöver man vid t.ex. gravsättning i traditionell grav och vid begravningsceremoni med urna, se vårt urval här

Blommor Kistdekorationer sorgbuketter, bårtäcke eller om ni vill pryda kistan på annat sätt, läs mer här

Program En fyrsidig folder som delas ut vid ceremonin med upplägg och medverkande. Utformas enligt era önskemål läs mer här

Kremationsbegravning eller kistbegravning – Vill man att kroppen ska kremeras eller gravsättas i kista

Gravsättning – Läs mer om olika former av gravsättning eller den sista vilan här Det finns kistbegravning, urnbegravning, minneslund, kolumbarium för att nämna de vanligaste. Ett alternativ är att man har begravningsceremoni med urna och gravsättning i urngrav i direkt anslutning till ceremonin.

Gravsten – Vi förmedlar kontakt till gravvårdsfirmor som tillhandahåller gravstenar i olika material tex sten, glas och betong, läs mer här

Bouppteckning Måste enligt lag lämnas till Skatteverket efter tre månader från dödsdagen räknat, läs mer här

FörsäkringsinventeringVi hjälper er att undersöka om det finns försäkringar i dödsboet, läs mer här

Städning digitala medier – Vi hjälper er att avsluta närvaron i sociala medier, läs mer här

Dödsbon – Hjälp att hantera det praktiska vad gäller dödsboet, såsom städning försäljning etc läs mer här

Dödsfallsintyg – Skatteverket utfärdar ett dödsfallsintyg och en släktutredning som vi på begravningsbyrån förmedlar till er. Det gäller som en form av fullmakt gentemot tex banken