Planera begravning

Det är mycket att tänka på när man ska planera en begravning. Man kan förbereda sig på olika sätt. Vi kan gå igenom allt vid ett första möte på byrån eller vid ett hembesök. Eller så kan man sitta hemma och tänka igenom alternativ med hjälp av informationen på Begravningsbyrån Humanas hemsida

Vilken typ av begravning?
Kremationsbegravning eller jordbegravning. Begravningsceremoni med kista eller urna eller ceremoni på annat sätt. Ska ceremonin vara kyrklig eller borgerlig och var vill man att ceremonin ska äga rum. Är man med i Svenska kyrkan får man tillgång till kyrka eller kapell, präst och organist utan kostnad. Är man inte med i Svenska kyrkan får man tillgång till lokal, vanligtvis ett kapell. Officiant och organist blir en kostnad för dödsboet.

Kista och urna
Alla måste ha kista. Urna behövs vid gravsättning i grav och kolumbarium, men inte vid gravsättning i minneslund och askgravpats/askgravlund.

Gravplats
Vilken typ av gravsättning vill man ha – urngrav, kistgrav, askgravplats, kolumbarium, minneslund etc. Finns det kanske en familjegrav?

Minnesstund
Vill man att gästerna ska samlas efter begravningsceremonin och under vilka former vill man i så fall att det ska ske.

Blommor mm
Vill man ha kistdekoration och annan blomstersmyckning, vill man ha bårtäcke eller vill man smycka kistan på annat sätt?

Dödsannons
Vill man sätta ut en dödsannons i någon tidning och/eller skapa en minnesplats på nätet?

Program
Vill man ha programfoldrar som delas ut vid ceremonin? De kan sedan sparas som minne.

Musik
Är det någon speciell musik man vill spelas på begravningen, önskemål om solist eller andra musikinslag? Tillgång till orgel finns i alla kyrkor och de flesta kapell. Cd-anläggning finns ofta att tillgå. Vi hjälper er gärna att engagera en solist.

Finansiering
Det är dödsboet som står för kostnaden för begravningen. Dock är det inget som hindrar att anhöriga eller andra hjälper till att betala. Alla har rätt till en värdig begravning. Finns det inte pengar i dödsboet kan man söka bidrag hos Socialförvaltningen.

Bouppteckning mm
När någon avlidt måste bouppteckning göras. Det är en sammanställning av tillgångar och skulder per dödsdag. Har den avlidne varit aktiv i social medier kan man behöva stänga ner dessa. Man kan även kolla upp om det finns försäkringar som ska falla ut till anhöriga.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest