Begravning Stockholm

När man står inför att ordna begravning. När det kanske ofattbara har hänt att en närstående har dött och man mitt i sorgen måste ordna med allt det praktiska kan det vara många frågor som dyker upp.

Ska det vara en sk jordbegravning eller en kremationsbegravning. Önskar man en kyrklig eller borgerlig begravning, vill man förlägga begravningen i kyrka eller kapell?

Inledningsvis är det bra att ta kontakt med en begravningsbyrå. Vi på Begravningsbyrån Humana ser det som vår uppgift att finnas där för er på era villkor. Att svara på alla frågor ni kan tänkas ha och att hjälpa, stötta och bistå med professionell kompetens. Vi kan också berätta vilka regler man har att följa.

En sak i taget. Man kan behöva någon form av checklista angående vad som ska och bör göras.

Informera övriga dödsbodelägare, familj och vänner arbetsgivare och kollegor om dödsfallet.

Praktiska saker som att ta hand om eventuella husdjur, fordon och växter. Tömma kylskåpet och slänga sopor.

Det är klokt att kontakta oss, en begravningsbyrå så snart som möjligt för att komma igång med att planera begravningen

Kolla upp om den bortgågne har förmedlat några önskemål angående sin begravning och gravsättning.

Säg upp eventuella abonnemang och medlemskap.

Anmäl eventuell annan adress till skatteverket för post från skatteverket se här. Adressändring till andra instanser måste man själv ordna eller ta hjälp av Svensk adressändring

Ekonomi är en fråga för sig. Vem betalar? Begravningskostnaderna belastar i första hand dödsboet om man inte önskar göra på annat sätt. Det är dock alltid beställaren av begravningen som är betalningsansvarig gentemot begravningsbyrån. Kontakta banken och be om kontoutdrag per dödsdag och se om det finns autogiro som ska åtgärdas.

Bouppteckning ska upprättas och skickas in till skatteverket, men det har man fyra månader på sig att göra.

Alla har rätt till en värdig begravning. Finns det begränsat med pengar i dödsboet kan man söka bidrag hos socialförvaltningen i hemkommunen, se socialförvaltningen i Stockholm här

Begravningsbyrå Södermalm S:t Maria Magdalena kyrka

Vi finns här för att hjälpa och vägleda och för att visa vilka alternativ som finns. Tveka inte att höra av er. Hos oss får ni alltid gratis rådgivning.

Välkomna att kontakta oss och boka ett besök. Vill ni inte ha ett personligt möte går det bra att ordna allt via telefon och med hjälp av internet.

Som hjälp kan ni också se planera begravning här