Min sista vilja

Vi vill gärna tro att vi ska finnas för alltid. Men en dag inser man att det inte är så. Hur vill du att din egen begravning ska utformas. Har du önskemål som du vill att dina anhöriga ska känna till.

Min sista vilja eller Vita arkivet eller Livsarkivet

Här talar vi om det som “Min sista vilja” Vita arkivet och Livsarkivet handlar också om att förmedla sin vilja i samband med att man lämnar jordelivet. Skriv ner din sista vilja angående allt som du vill förmedla till dina efterlevande och förvara dokumentet på en plats som är lätt för dina anhöriga att hitta.

Har du svårt att formulera dina önskemål hjälper vi dig gärna. Ring och boka en tid hos oss eller boka en tid för hembesök. Det är naturligtvis kostnadsfritt. Kontakta oss.

Ladda gärna ner dokumentet Min sista vilja här

Här följer ett antal punkter som man kan ha önskemål kring:

Begravningsceremoni: önskemål kring ceremonin, tex särskild kyrka eller kapell eller annan plats, om det ska vara kyrkligt eller borgerligt. Om du önskar att någon speciell person ska vara officiant/präst. Önskemål om kistdekoration och vilken musik som ska spelas.

Minnesstund: önskar du att det ska vara arrangeras en minnesstund för begravningsgästerna i samband med begravningen och har du i så fall önskemål om hur den ska arrangeras.

Kista: färg, form och material. Önskemål om att ha något föremål med i kistan.

Urna: färg, form och material

Klädsel: önskemål om att bli begravd iklädd särskilda kläder eller den traditionella svepdräkten

Dödsannons: önskemål om annonsering i en eller flera tidningar

Gravplats: önskar du en kistbegravning eller urnbegravning eller önskar du att askan ska spridas i minneslund eller på annan plats. Finns det en familjegrav? eller önskemål om annan begravningsplats?

Begravningsbyrå: önskemål om vilken begravningsbyrå du vill ska ta hand om begravningen.

Att inte ha några önskemål kring den egna begravningen kan också vara ett önskemål. Kanske vill man inte alls tänka på den dagen. Eller så vill man att ens anhöriga ska bestämma hur de vill arrangera det sista avskedet. Att formulera det kan vara en idé. Säger man inget blir det ju som de anhöriga vill men man riskerar att de svävar i ovisshet om de “gjort rätt”.

För många är det viktigt att känna trygghet angående boende, hälsa och döden. Det finns mycket man kan göra och planera inom dessa områden Genom att se över sin situation nu och skaffa sig vetskap om möjligheter kan man göra aktiva val som ger dig och dina anhöriga en tryggare framtid. Det finns hjälp – man kan få en hjälp på traven.

Vi samarbetar med Anette Hansen på Livets Perioder som erbjuder rådgivning till privatpersoner och föreläsningar för större sällskap.