Borgerlig begravning Stockholm​

Skogskyrkogården Stockholm Vill ni ordna en borgerlig eller ickereligiös begravningsceremoni kan vi hjälpa er. En borgerlig ceremoni styrs inte av något regelverk och kan i princip äga rum var som helst. Ofta ger man den ändå en utformning som liknar den kyrkliga.

Istället för präst är det vanligt att man vill anlita en officiant. Om ni vill, ordnar vi att ni får kontakt med lämplig officiant. Ni kan rådgöra med oss om var ceremonin ska äga rum. Vanligast är att man väljer ett kapell som man får tillgång till utan kostnad.

I Stockholm finns det flera kapell att tillgå för både borgerliga och kyrkliga ceremonier. Organist som spelar orgel kan bokas till en kostnad av 2 500 kr.

Anledningen till att man man har en borgerlig ceremoni är oftast att den avlidne valt att inte vara med i Svenska kyrkan och då har man inte tillgång till kyrka och präst. Men man kan också välja en ickereligös ceremoni av andra anledningar.

Kapell på Skogskyrkogården

På Skogskyrkogården finns totalt fem kapell. Trons kapell, Hoppets kapell och Heliga korsets kapell ligger alla i stora byggnaden där det tidigare var krematorium på nedre planet. Skogskapellet är ett mindre fristående kapell med plats för 35 personer och Uppståndelsekapellet är också fristående och ligger längre in på Skogskyrkogården. Det används framför allt vid jordbegravning.

Kapell på Råcksta begravningsplats

På Råcksta begravningsplats finns två kapell för begravningsceremonier. Rosens kapell med 200 sittplatser och Liljans kapell med 50 sittplatser.

Kapell på Norra begravningsplatsen

På Norra begravningsplatsen finns Norra kapellet och det lite mindre Stora gravkoret.

Fler kapell i Stockholm

På Sandsborgskyrkogården finns Sandsborgskapellet som har öppet under sommarhalvåret. På Galärvarvskyrkogården finns Galärvarvskapellet, ett litet kapell med plats för 15 personer. På Västberga begravningsplats finns Västberga kapell. På Hässelby begravningsplats finns Hässelby kapell som är öppet under sommarhalvåret.

Läs mer om Stockholms stads kapell här.

Utanför Stockholms stad finns också flera fina kapell, tex Silverdals kapell i Sollentuna, Storkällans kapell i Nacka. Hör av er så berättar vi mer om dem.

Officiant vid borgerlig begravning

Ofta väljer de anhöriga att anlita en officiant som håller ceremonin. Vi samarbetar bland andra med  Helena Lugnegård. Hon har den speciella förmågan att blanda allvar och humor och lägger ner mycket tid och energi i samtal med anhöriga för att ge en rättvisande bild av den avlidne. Helena är också sångerska och spelar fiol. Läs mer om Helena här

Vi samarbetar också med Jan Erik Levmo. Jan Erik är också en mycket erfaren och omtyckt officiant. Kontakt med officainterna förmedlas via oss.

Det finns inget som hindrar att man själv eller någon vän eller bekant håller i ceremonin. Det finns inga formella krav på en officiant.

Även om ceremonin inte är religös kan man sjunga psalmer och läsa böner.