Juridik

Juridik och ekonomi i samband med dödsfall

Det är flera juridiska och ekonomiska frågor att ta ställning till i samband med dödsfall. Förutom bouppteckning kan vi ordna så att ni får hjälp med dödsboförvaltning, arvsskifte och testamente.

Vi hjälper er gärna också med andra familjerättsliga frågor som tex samboavtal och äktenskapsförord.

Vi samarbetar med Joachim Erman på Er juridik. Kontakta oss så förmedlar vi kontakten.

Det första man brukar tänka på i samband med dödsfall är bouppteckning som måste göras innan arvsskiftet. Enligt lag ska bouppteckning göras inom tre månader från dödsdagen räknat och skickas in till skatteverket.

Man kan också behöva göra en försäkringsinventering för att säkerställa att försäkringar man har rätt till hittas. Många faller ut med automatik men tyvärr inte alla.

Har den avlidne varit aktiv i sociala medier kanske man vill ha hjälp med att stänga ner närvaron i digitala medier som i tex facebook och linkedin.

Det är mycket praktiskt som ska ordnas när det gäller den avlidnes dödsbo. Vad ska behållas av bohaget, vad ska slängas och vad kan säljas eller ges bort? Man kan behöva hjälp med städning, bostadstömning och transport, värdering och försäljning mm.

Arv

Ibland händer det att man väntat eller helt oväntat ärver pengar. Om man inte vill spendera alla pengarna genast kan man placera dem på ett förhoppningsvis klokt sätt.