Begravning i Coronatider

Restriktioner vad gäller antal på begravningar och minnesstunder kan variera över tid. Oftast kan begravningar genomföras som vanligt, men under coronapandemin fick man förhålla sig till Folkhälsomyndighetens råd när man planerade.

Kan man vänta med att ta avsked? Naturligtvis kan man vänta, men inte hur länge som helst. Man har att förhålla sig till att begravningsceremoni och kremering eller jordbegravning ska inom 30 dagar från dödsdagen räknat.

Det är viktigt att ta avsked – kanske särskilt i kristider. Under kristider när människor är än mer sårbara tror vi det är viktigt att ordna  begravning trots allt, även om alla som vill komma inte kan.

Vi förespråkar att man har en traditionell begravning inom 30 dagar som är brukligt och även träffas på en minnesstund efteråt.

Vi tror att det är viktigt för anhöriga att få ett avslut, för att få kraft att gå vidare. Tiden fram till begravningen är ofta mycket speciell och att dra ut på den tiden kan orsaka mer lidande.

Kanske blir det betydligt färre gäster, vilket gör att man kan sitta mer utspritt om det känns viktigt. Att välja en stor kyrka istället för ett litet kapell kan vara en idé.

Minnesstund efter begravningen kan förläggas i vissa kyrkors församlingssalar. Vid Skogskyrkogården finns restauranger att förlägga minnesstunden på.

Vill ni skjuta upp begravningen till senare så att alla som vill kan vara med och att man ska ha möjlighet att ha minnesstund efteråt, är det fullt möjligt om man väljer att ha en begravningsceremoni med urna istället för med kista.

Askan ska gravsättas inom ett år, vilket gör tidpunkten för begravningen väldigt flexibel.

Att ha en begravningsceremoni med urna ger också möjligheten att ha gravsättning i anslutning om man tänker sig en urngrav som plats för sista vilan. Gravsättning i askgravlund och askgravplats kan också förläggas i anslutning till ceremonin.

En begravningsceremoni med urna brukar gå till på samma sätt som med en kista. Man samlas runt urnan istället för runt kistan och prästen eller officianten brukar lägga upp ordningen på samma sätt som vid en traditionell begravningsceremoni.

Begravningsbyrå Södermalm S:t Maria Magdalena kyrka

Det uppkommer kanske många frågor. Vi finns här för att hjälpa och vägleda och för att visa vilka alternativ som finns.

Välkomna att höra av er med era frågor. Vill ni inte ha ett personligt möte går det bra att ordna allt via telefon och med hjälp av internet.

Det är många frågor att ta ställning till, se gärna vår begravningsplanerare.